'Kinderen in slavernij: dat raakt mij als vader.'

 “Vandaag de dag leven nog steeds 10 miljoen kinderen als slaaf. Een schrijnend voorbeeld hiervan vinden we in Haïti. Plattelandsouders sturen hun kinderen naar een welvarender gezin in de stad. Ze geloven daadwerkelijk dat hun kinderen als ‘Restavek’ (wat letterlijk betekent: ‘Blijven bij’) een betere toekomst krijgen. Maar niets is minder waar. In de praktijk worden deze kinderen als slaaf behandeld: ze mogen niet naar school en worden geïsoleerd, uitgebuit en misbruikt. Als vader van twee gezonde kinderen in een welvarend land, doet dat iets met je!” 

Aan het woord is Bouke Pieper. Samen met zijn vier broers doet hij op 22 september mee met het evenement Sport for Others: een evenement waarbij deelnemers naar de top van de Mont Ventoux gaan, en zo sponsorgeld ophalen voor kindslaven in Haïti.

De Mont ventoux is 1.912 meter hoog en wordt met recht de ‘Reus van de Provence’ genoemd. De tocht naar de top is 26 kilometer langs en de laatste kilometer heeft een stijgingspercentage van maar liefst 11%. “Maar die uitdaging ga ik graag, samen met mijn broers, aan voor kinderen die geen stem hebben. Dit zal niet alleen verschil maken voor dit kind, maar ook voor zijn nageslacht!”
Iets zien van de omstandigheden waar de kinderen in leven?

Bekijk in dit filmpje wat Dina uit Haïti meemaakte als Restavek:

Een prachtige uitdaging die een groot verschil kan maken ver weg. Ga jij ook de uitdaging aan? 

Bouke Pieper
275