Hardlopen

Hardlopen

Zoek jij naar een sportieve uitdaging, maar is wandelen of fietsen niet zo jouw ding? Dan hebben we goed nieuws! Je kunt 1 of 2 etappes van het Pieterpad namelijk ook hardlopend afleggen. En daar willen we jou de kans voor geven! We bieden je drie uitdagingen aan: Pieterpad etappe 25 (27 kilometer), Pieterpad etappe 25 en 26 light (34 kilometer) en Pieterpad etappe 25 en 26 (42 kilometer).   

Let wel op: het gaat hier om een trailrun. Grote gedeeltes van de route zullen over onverharde, ongelijke en soms smalle paden gaan. Een PR zul je op dit parcours niet snel lopen, maar na 26, 34 of 42 kilometer hardlopen in dit uitdagende landschap mag je terecht ‘gruëts’ op jezelf zijn, zoals ze dat in Zuid-Limburg zeggen.    

 

Hardlooproute 27 km

Starttijd: 11.00 uur vanaf Watersley  
Hoogtemeters: 220 hoogtemeters  
Verzorgingsposten: 3      
Bijzonderheden: de route bevat een treinreis van 39 minuten (treinticket niet inbegrepen). Mocht je het vervelend vinden om eerst 4 km te lopen naar de trein, reis dan vanaf de bushalte van Watersley in 7 minuten naar het station. De route wordt zo met 4 km ingekort.  

Na de start op Watersley Sports & Talentpark krijgen je kuiten gelijk een mooie warming-up als je het pad naar de Kollenberg inslaat. Na 2 kilometer gaat de weidse natuur over in bebouwing en al snel loop je door de prachtige oude stadskern van Sittard. Op het station Sittard (4 km na de start) neem je de trein naar Valkenburg. Vanaf daar volg je de 25e etappe van het Pieterpad. De route kronkelt door velden en bossen, langs schilderachtige Limburgse vakwerkdorpjes. Na een stevig klimmetje word je geregeld getrakteerd op een prachtig vergezicht. Na 26 kilometer komt het prachtige klooster van Watersley in het zicht en dan ben je bijna bij de finish!  

Let op! Het Pieterpad is bewegwijzerd met rood/witte markeringen. Alleen het gedeelte van de trein van Valkenburg naar de start van het Pieterpad bij Strabeek (2 kilometer) is niet bewegwijzerd. Dit stukje van de route is te volgen met GPS en er is ook een omschrijving van dit gedeelte van de route beschikbaar. Heb je hier een vraag over? Misschien staat het antwoord hier tussen.

Download hier deel 1 en hier deel 2 van de GPX-route. 

Hardlooproute 35 kilometer

Starttijd: 10.15 uur vanaf Watersley  
Hoogtemeters: 290 hoogtemeters  
Verzorgingsposten: 4 
Bijzonderheden: de route bevat een treinreis van 14 minuten (treinticket niet inbegrepen). Mocht je het vervelend vinden om eerst 4 km te lopen naar de trein, reis dan vanaf de bushalte van Watersley in 7 minuten naar het station in Sittard. De route wordt zo met 4 km ingekort. 

Hou je van een extra uitdaging? Kies er dan voor om bijna twee etappes* van het Pieterpad te lopen! Na de start op Watersley Sports &Talentpark loop je via de prachtige Kollenberg en het historische stadshart van Sittard naar station Sittard. De trein brengt je in 14 minuten naar Station Maastricht. Daar begint de uitdaging pas echt. Je volgt vanaf Station Maastricht de Pieterpard markeringen van de 26e etappe. Al snel verlaat je Maastricht en loopt door het mooie afwisselende mergellandschap naar Valkenburg. Bij Strabeek, een gehuchtje bij Valkenburg, start de 25e etappe. De route kronkelt door velden en bossen, langs schilderachtige Limburgse vakwerkdorpjes. Na een stevig klimmetje word je geregeld getrakteerd op een prachtig vergezicht. Na 34 kilometer komt het prachtige klooster van Watersley in het zicht en dan ben je bijna bij de finish!  

Deze route is volledig gemarkeerd met de kenmerkende rood-wit markering van het Pieterpad. 

* Je loopt niet de volledige 26e etappe. De volledige 26e etappe gaat vanaf station Maastricht door naar de Pieterberg, het officiële eindpunt van het Pieterpad.

Download hier deel 1 en hier deel 2 van de GPX-route. 

Hardlooproute 42 kilometer

Starttijd: 09.15 uur vanaf Watersley  
Hoogtemeters: 420 hoogtemeters  
Verzorgingsposten: 4 
Bijzonderheden: de route bevat een treinreis van 14 minuten (treinticket niet inbegrepen). Mocht je het vervelend vinden om eerst 4 km te lopen naar de trein, reis dan vanaf de bushalte van Watersley in 7 minuten naar het station in Sittard. De route wordt zo met 4 km ingekort. 

De ultieme uitdaging aangaan? Kies dan voor deze trailrun met een marathon-afstand. Je loopt dan de complete 25e en 26e etappe van het Pieterpad. Een pittige uitdaging, want het gaat tenslotte niet om een marathon over de weg maar om een trailrun over een uitdagende ondergrond. Daarnaast wordt de route aan het begin onderbroken door een korte treinreis. Ga dus niet voor een PR, maar voor een prachige sportieve uitdaging die je nog lang bij zal blijven! 

Na de start op Watersley Sports & Talentpark krijgen je kuiten gelijk een mooie warming-up als je het pad naar de Kollenberg inslaat. Na 2 kilometer gaat de weidse natuur over in bebouwing en al snel loop je door de prachtige oude stadskern van Sittard. Op het station Sittard (3,5 km na de start) neem je de trein naar Maastricht (14 minuten). Daar begint de uitdaging pas echt. Je volgt vanaf Station Maastricht de Pieterpard markeringen naar de Pieterberg, het échte officiële eindpunt van het Pieterpad, bij de ENCI-groeve. Daarna loop je verder over de Pieterberg en neemt uiteindelijk dezelfde weg weer terug naar station Maastricht. Al snel daarna verlaat je Maastricht en loop je dwars door afwisselende mergellandschap naar Valkenburg. Bij Strabeek, een gehuchtje bij Valkenburg, start de 25e etappe. De route kronkelt door velden en bossen, langs schilderachtige Limburgse vakwerkdorpjes. Na een stevig klimmetje word je geregeld getrakteerd op een prachtig vergezicht. Na 42 kilometer komt het prachtige klooster van Watersley in het zicht en dan ben je bijna bij de finish!  

Download hier deel 1 en hier deel 2 van de GPX-route. 

AdobeStock_470832550.jpeg


Partners van Sport for Others

297