Het doel

Nieuwe dromen voor kindslaven

Slavernij. Dat klinkt als iets uit een ver verleden. Maar wereldwijd leven er nog steeds 40 miljoen mensen in slavernij. Een op de vier daarvan is kind.

Je kind verkopen
Voor ouders op het Haïtiaanse platteland is elke dag een worsteling. Vaak is er nauwelijks genoeg eten voor het hele gezin. Geld om aan kleding of school te besteden is er al helemaal niet. Daarom besluiten veel ouders een of meerdere kinderen weg te geven of te verkopen aan een rijker gezin in de stad. Het is gebruikelijk dat rijkere Haïtiaanse families een hulp in de huishouding, een ‘Restavek’ hebben. 

Als slaaf behandeld
Plattelandsouders geloven daadwerkelijk dat hun kinderen als ‘Restavek’ een betere toekomst krijgen. Maar niets is minder waar. In de praktijk worden deze kinderen als slaaf behandeld: ze mogen niet naar school en worden geïsoleerd, uitgebuit en misbruikt.

Nieuwe dromen
Woord en Daad vindt dat ieder kind een veilig thuis moet hebben en de kans om naar school te gaan. Samen met de Haïtiaanse organisatie Restaveks Freedom zet Woord en Daad zich in om Restaveks te bevrijden uit slavernij en ze een veilig thuis te geven.  Een plaats waar ze kind kunnen zijn en naar school mogen. Een plek waar ze het verleden achter zich kunnen laten en weer kunnen dromen van een nieuwe, hoopvolle toekomst!
 

vlad-sokhin_RESTAVEK_004
 

Lovely wil arts worden

Lovely (foto rechts) was een Restavek. Nu zit ze op school en droomt ze ervan om arts te worden. Ze vertelt: ‘Mijn gastgezin behandelde me erg slecht. Ik mocht niet naar school en was alleen. Ik had altijd het gevoel dat er niemand was die om mij gaf.. Op een dag kwam er een medewerker van Restavek Freedom die mijn gastgezin aansprak, zij was de eerste persoon die echt om mij gaf! Als ik bang of verdrietig ben, kan ik altijd bij haar terecht. Tegenwoordig kijk ik uit naar elke dag omdat ik naar school ga en mijn vrienden zie. Mijn droom? Ik wil arts worden, dan kan ik ook mensen helpen.’

Terug naar het gezin
De bevrijdde Restaveks krijgen een veilige plek om te wonen. Soms is dit in een tehuis, soms in een pleeggezin. Er wordt contact gezocht met hun familie. Het gezin krijgt training en begeleiding met als doel dat de kinderen uiteindelijk terug kunnen naar hun eigen familie. 

Grote dromen
De bevrijdde Restaveks krijgen psychische hulp én mogen naar school. Er is tijd om te spelen, om kind te zijn. Kinderen als Lovely hebben grote dromen: arts worden! Dromen die een land als Haïti nodig heeft. 

Van school naar werk
Woord en Daad staat voor een duurzame aanpak: van school naar werk, om zo een land écht verder te helpen. Samen met onze partners werken wij daarom aan vakonderwijs én een gezonde arbeidsmarkt. Zodat kinderen als Lovely hun droom waar kunnen maken. 

Lovely
247