Het doel

Nieuwe dromen voor kindslaven

Slavernij. Dat klinkt als iets uit een ver verleden. Maar wereldwijd leven er nog steeds 40 miljoen mensen in slavernij. Een op de vier daarvan is kind.

Je kind weggeven
Voor ouders op het Haïtiaanse platteland is elke dag een worsteling. Vaak is er nauwelijks genoeg eten voor het hele gezin. Geld om aan kleding of school te besteden is er al helemaal niet. Daarom besluiten veel ouders een of meerdere kinderen weg te geven of te verkopen aan een rijker gezin in de stad. Het is gebruikelijk dat rijkere Haïtiaanse families een hulp in de huishouding, een ‘Restavek’ hebben. 

Als slaaf behandeld
Plattelandsouders geloven daadwerkelijk dat hun kinderen als ‘Restavek’ een betere toekomst krijgen. Maar niets is minder waar. In de praktijk worden deze kinderen als slaaf behandeld: ze mogen niet naar school en worden geïsoleerd, uitgebuit en misbruikt. In Haïti leven maarliefst 300.000 kinderen in deze omstandigheden.

Nieuwe dromen
Woord en Daad vindt dat ieder kind ook kind moet kunnen zijn en de kans krijgen om naar school te gaan. Samen met de Haïtiaanse organisatie Restaveks Freedom zet Woord en Daad zich in om Restaveks een betere toekomst te geven. Lees hieronder hoe we dat willen bereiken!
 

vlad-sokhin_RESTAVEK_004
 

Lovely wil arts worden

Lovely (foto rechts) was een Restavek. Nu zit ze op school en droomt ze ervan om arts te worden. Ze vertelt: ‘Mijn gastgezin behandelde me erg slecht. Ik mocht niet naar school en was alleen. Ik had altijd het gevoel dat er niemand was die om mij gaf.. Op een dag kwam er een medewerker van Restavek Freedom die mijn gastgezin aansprak, zij was de eerste persoon die echt om mij gaf! Als ik bang of verdrietig ben, kan ik altijd bij haar terecht. Tegenwoordig kijk ik uit naar elke dag omdat ik naar school ga en mijn vrienden zie. Mijn droom? Ik wil arts worden, dan kan ik ook mensen helpen.’

Het systeem veranderen
In Haïti is het hebben van een restavek cultureel geaccepteerd. Er zijn wel 300.000 kinderen als Lovely. Daarom is het niet genoeg om deze kinderen op te zoeken en ze een kans te geven naar school te gaan. Dit moet stoppen. Samen met onze partnerorganisatie Restavek Freedom willen we dat op de volgende manier bereiken:

  1. Het aanspreken van leiders, in de kerk of de gemeenschap, op hun verantwoordelijkheid om goed voor kinderen te zorgen. Zij kunnen de gezinnen die een Restavek hebben ervan bewust maken: een kind is geen gratis hulp in de huishouding, maar een kind wat het recht heeft om te spelen en naar school te gaan!
  2. Samenwerking met lokale autoriteiten, zodat er bijvoorbeeld een duidelijke database beschikbaar is voor de politie. Gevallen van misbruik kunnen zo beter worden aangepakt.
  3. De families met een restavek en de biologische ouders van restaveks aanspreken, steunen en in hen investeren, zodat ze goed kunnen zorgen voor deze kinderen.

Van school naar werk
Woord en Daad staat voor een duurzame aanpak: van school naar werk, om zo een land écht verder te helpen. Samen met onze partners werken wij daarom aan vakonderwijs én een gezonde arbeidsmarkt. Zodat kinderen als Lovely hun droom waar kunnen maken. 

Lovely
247