Onbetaalbaar water

Vrouw 1_foto Poel vies water.jpg

‘‘Ik put het water voor mijn gezin uit deze poel, ik kan vaak niet anders. De pomp die twee kilometer verderop staat, staat vaak droog. Vijftien kilometer verder is nog een andere pomp, alleen moet ik daar flink voor betalen.’’

De Ethiopische community Senbatu Shalla staat Medina Nourité ons te woord. Ze onthaalt ons gastvrij en laat haar kinderen trots aan ons zien. Haar 10-jarige zoontje wordt naar voren geschoven: hij heeft Tubercolose gehad, maar is nu weer beter. De gezondheid van haar kinderen is voor Medina een grote zorg: ‘Als ik ze schoon water kan geven, merk ik dat ze aansterken. Maar de pomp in het centrum van het dorp staat droog en we hebben geen geld voor de pomp 15 kilometer verderop. En dus drinken ze hieruit.’ Ze wijst naar de kleine poel naast haar huis. Bruin, modderig water haalt ze met haar emmer omhoog.

 

Senbatu Shalla, een community zo’n 200 kilometer ten zuiden van Addis Abeba, is extreem arm en er is geen toegang tot helder, schoon drinkwater. Met alle gevolgen van dien. 80% van de kinderen loopt er ziektes op vanwege het slechte drinkwater en veel jongens en meisjes lopen tot wel 36 km per dag om jerrycans te vullen met schoon water. Zeker in het droge seizoen is het water onbetaalbaar, waardoor ze aangewezen zijn op water uit een modderpoel. Ondervoeding en hoge schoolabsentie is in deze regio eerder regel dan uitzondering.

 

Waarom is hier geen water?

Dat het een complex probleem is, blijkt wel als onze partner ‘The Well in Action’ uitlegt welke pogingen er al zijn gedaan om deze community water te geven. De grond is verzilt, waardoor het water moet komen van een plek 30 kilometer verderop. En daar ligt al een leiding naartoe, maar het huidige systeem heeft te weinig waterdruk en capaciteit om altijd drinkwater te genereren. Het gevolg? 75% van de tijd komt er geen water uit het waterpunt in Senbatu Shalla – en moet men nog verder lopen. Daarnaast is deze community enorm groot, er wonen meer dan 50.000 mensen. Een goede infrastructuur én onderhoud voor de waterleiding om ook verder in het gebied mensen van water te voorzien is nodig.

 

Een groot verschil

Medina wijst naar haar kleine kinderen als ze zegt: ‘Schoon water zou hier zo’n verschil maken. We moeten er nu ver voor lopen, maar in dit droge seizoen kunnen we het niet eens betalen. Als we geld overhouden wat we niet aan water hoeven te besteden, misschien kunnen mijn kinderen dan zelfs wel naar school!’

 

Duurzame verandering voor Senbatu Shalla

Samen met een lokale NGO, een technische waterpartij, de lokale overheid en de leiders van Senbatu Shalla wil Woord en Daad hier verandering in brengen. Een echte, duurzame verandering, waarbij het hele watersysteem goed functioneert én onderhouden wordt. Dan wordt water niet een luxe, maar een service dichtbij huis. En wat is dat ook nu nodig, in een tijd dat hygiëne cruciaal is om jezelf en je gezin te beschermen.

 

Doet u mee? Door het wegvallen van inkomsten uit events dreigt dit project vertraging op te lopen - en die vertraging kost de kinderen van Medina veel.

Terug naar overzicht
200