Persbericht Sport for Others 2018

Groepsfoto Sport for Others '18

Op zaterdag 22 september beklommen 161 deelnemers de Mont-Ventoux in Zuid-Frankrijk, fietsend, hardlopend of wandelend. Dit nieuwe sportieve evenement van stichting Woord en Daad bracht hiermee € €252.329,- op.

Dit bedrag komt ten goede aan de bevrijding van kindslaven in Haïti. Alle deelnemers haalden de top; een aantal van hen trot-seerden de wind, het hoge stijgingspercentage en de vele kilometers zelfs 3 keer.

Het evenement Sport for Others werd dit jaar voor het eerst georganiseerd door Woord en Daad in samenwerking met Vakanz, en is de opvolger van Fiets voor een Huis. De opbrengst gaat naar Haíti, waar kindslavernij een breed geaccepteerd verschijnsel is. Ouders op het Haïtiaanse platteland hebben vaak niet genoeg inkomen om hun kinderen eten te geven of naar school te laten gaan. Ze besluiten om een of meerdere kinderen weg te geven of te verkopen aan een rijker gezin in de stad. Zo’n kind wordt een ‘Restavek’ genoemd (‘rester avec’ betekent ‘verblijven bij’). Deze kinderen worden in de praktijk vaak als slaaf behandeld, uitgebuit en misbruikt, en gaan niet naar school.

Deelnemers aan Sport for Others hadden zich goed voorbereid om de 1.917 meter hoge kale berg te beklimmen. Ze namen elk minstens € 1.000 sponsorgeld mee naar de top; een bedrag waarvoor één kind een veilig thuis, goede zorg, een jaar lang onderwijs en psychosociale hulp ontvangt. Maar niet alleen het kind krijgt goede zorg. Een derde van dit bedrag wordt besteed aan bewustwording, preventie en trainingen voor ouders, zodat het kind een veilige omgeving heeft om op te groeien.

Verbondenheid

‘Een geweldige prestatie, die al deze deelnemers hier neerzetten!’ aldus Rina Molenaar, lid van de Raad van Bestuur van Woord en Daad. ‘De fysieke inspanning zorgt voor een sterke verbondenheid met elkaar en met die kinderen ver weg, voor wie we het doen. Als ik denk aan die kinderen in Haïti die ik door de jaren heen heb gezien, en die zo hard moesten werken terwijl ze graag naar school zouden gaan; dan wordt de tocht nóg mooier. Zij kunnen nu aan hun toekomst bouwen!’

Volgend jaar vindt het evenement Sport for Others voor de tweede keer plaats. De beoogde datum is D.V. 21 september 2019.


 

Terug naar overzicht
200