Samen verbonden, juist nu!

Demuma

De coronacrisis raakt ons allemaal. Of je rijk bent of arm. Sport for Others collega Janita Kranendonk was drie weken geleden in Ethiopië en zag met eigen ogen hóe belangrijk schoon water is. Ze schreef er, thuis werkend aan de keukentafel vanwege de coronacrisis, een blog over.

Samen verbonden, juist nu!

‘Als we hier veel operaties uitvoeren, is het altijd een uitdaging om genoeg water te hebben. We halen het uit het dorp een uur verderop. Hier is in de droge tijd geen schoon water te krijgen…’

 

Drie weken geleden was ik in een kliniek in Senbatu Shalla waar ik Demuma sprak. Demuma is een verpleegkundige die vrouwen door hun kritieke bevallingsuren helpt. Ik denk vaak aan deze vrouwen en aan Demuma, nu ik achter mijn laptop thuis zit, vanwege maatregelen voor het coronavirus. Het virus is al in Ethiopië. Wat zal er gebeuren als het ook Senbatu Shalla bereikt? Is de gezondheidszorg toereikend voor de ruim 50.000 mensen die daar wonen?

 

Het antwoord is waarschijnlijk: nee. Het was een warme, droge dag toen Demuma ons binnenliet op de operatiekamer. Hij vertelde ons dat er, vlak voor wij aankwamen, een vrouw was bevallen van een prachtige dochter. Er was maar één operatiekamer. En beademingsapparatuur stond er al helemaal niet. Maar één van de grootste problemen van de kliniek was schoon water: ‘Als we veel patiënten hebben is het water niet toereikend.’

 

Droogte

Water is schaars in Senbatu Shalla. Zo schaars dat het voor vele gezinnen niet te betalen is. En dus drinken ze van het water wat langs de kant van de weg loopt, of de poel die is ontstaan door het regenwater. Alleen: er is momenteel geen regen. De droge periode duurt steeds langer. En dat is een grote uitdaging voor de kliniek van Demuma.

 

Handen wassen

Samen met een lokale NGO, een technische waterpartij, de lokale overheid en de leiders van Senbatu Shalla wil Woord en Daad hier verandering in brengen. En wat is dat ook nu nodig… Ik denk aan de vele keren dat we de afgelopen weken hebben gehoord hoe cruciaal het is om je handen te wassen om je te beschermen tegen het coronavirus. Alleen hoe moet je zorgen voor goede hygiëne, als er geen schoon water is?

 

Eenheid

Nu ik dit schrijf, denk ik terug aan de bijeenkomst waarin we samen dit project startten. We waren bij elkaar met alle betrokken partijen om het project officieel te starten. Een lokale leider deed een dringende oproep tot verbondenheid, tot eenheid. ‘We kunnen zoveel meer, als we samenwerken. We hebben zoveel meer, als we verbonden zijn.’

 

Samen verbonden, juist nu

Verbondenheid en eenheid zijn nodig voor een duurzame watervoorziening in Senbatu Shalla. Maar dat geldt ook voor de situatie waarin onze wereld zich nu bevindt, met de dreiging van het coronavirus. Laten we er voor onze naaste zijn, dichtbij én ver weg. Want de impact dáár kan  wellicht vele malen groter zijn dan hier. Samen verbonden. Juist nu!

 

Doe je mee?

Bid je met ons mee voor bescherming van de mensen in Senbatu Shalla en voor alle partijen die samenwerken in dit ambitieuze project voor water? Juist in deze moeilijke tijd is er gebed nodig voor de voortgang van dit project.

 

Naast gebed is financiële steun nodig. Zet je sportief in voor mensen in Senbatu Shalla en doe ook mee met Sport for Others!

 

Meer informatie en aanmelden

Terug naar overzicht
200