Water voor Shalla - Reisverslag 1

DSC06049.jpg

Van 24 tot 29 februari is collega Janita op bezoek geweest in Ethiopië, in het droge gebied Senbatu Shalla. Samen met andere collega's is zij langs geweest bij verschillende klinieken, scholen en dorpsbewoners. Bovendien heeft zij haar sponsorkind ontmoet. Het was een korte, maar indrukwekkende reis. Lees je mee? Hierbij de eerste dag: dinsdag.

 

Dinsdag 25 februari

Dinsdagmorgen 25 februari, 11:00. We rijden in een 4x4 op de weg van Addis Abeba naar Shashemene. Onze chauffeur ontwijkt behendig geiten, ezels, gaten in de weg en kleine blauwe taxi’s. Inhalen is een kunst opzich: soms rijden we vier breed op een tweebaansweg. We zijn een taxi zonder dak met 7 jongeren op een kluitje en een ronkende uitlaat net gepasseerd als mijn telefoon gaat. Een nummer uit Woerden. De garage belt, om te melden dat mijn auto door de APK moet. De ironie ontgaat me niet. Welkom in Ethiopië.

Voor het project van Sport for Others: schoon drinkwater in het droge Senbatu Shalla, ben ik in Ethiopië. We verblijven in Shashemene, een uurtje rijden bij Shalla vandaan. Om half vier komen we aan in Shashemene en begint onze consortiummeeting over het waterproject in Senbatu Shalla. Een mooie groep gemotiveerde mensen. Het project wacht op het aanboren van een nieuwe waterbron, zo’n 30 kilometer verderop. Dit blijft spannend, het is een waterrijke plek, maar meer dan 90% zekerheid krijg je niet. Wat als er geen water is? Fikadu Tine, van technische partner Siraro die verantwoordelijk is voor het boren, kijkt me aan. ‘Natuurlijk zal er water zijn, want we hebben gebeden dat er water zal zijn.’ Ik glimlach. Wat een vertrouwen. Prachtig.

We praten verder over hoe we de community goed kunnen betrekken en zijn dankbaar voor de contacten die we hebben. Tijdens het diner ontmoet ik Jilke Tanis en Berdien Coster, journalist en arts uit Nederland, wonend in Ethiopië. Ik eet voor het eerst van mijn leven Injera, de Ethiopische specialiteit. Uiteraard: met mijn handen. Even wennen.

Morgen lees je hoe het project officieel gelanceerd werd en over ons bezoek aan de gemeenschap van Shalla!

Klik hier om meteen verder te lezen.

Terug naar overzicht
200