Wandelen

Wandelen

Altijd al één of meerdere etappes van het Pieterpad willen lopen? Dan is dit je kans! Op zaterdag 23 september staat de 25e etappe van het Pieterpad op het programma. En zoek je een extra uitdaging? Ga dan voor twee etappes! We starten vanaf het terrein van Watersley Sports & Talentpark in Sittard en lopen dan gelijk de prachtige heuvelachtige Limburgse natuur in.  

Was je in 2022 ook van de partij in Zuid-Limburg? Dan is het goed om te weten dat we dit jaar het Pieterpad in omgekeerde volgorde afleggen. En dat levert weer een heel andere ervaring en andere uitzichten op! De treinreis is nu meer aan het begin van de route.  

 

Wandelroute 27 km

Starttijd: 08.15 uur vanaf Watersley  
Hoogtemeters: 220 hoogtemeters  
Verzorgingsposten: 3  
Bijzonderheden: de route bevat een treinreis van 39 minuten (treinticket niet inbegrepen) 

Na de start op Watersley Sports & Talentpark krijgen je kuiten gelijk een mooie warming-up als je het pad naar de Kollenberg inslaat. Na 2,5 kilometer gaat de weidse natuur over in bebouwing en al snel loop je door de prachtige oude stadskern van Sittard. Op het station Sittard (4 km na de start) neem je de trein naar Valkenburg. Vanaf daar loop je de 25e etappe van het Pieterpad. De route kronkelt door velden en bossen, langs schilderachtige Limburgse vakwerkdorpjes. Na een stevig klimmetje word je geregeld getrakteerd op een prachtig vergezicht. Na 27 kilometer komt het prachtige klooster van Watersley in het zicht en dan ben je bijna bij de finish!  

Let op! Het Pieterpad is bewegwijzerd met rood/witte markeringen. Alleen het gedeelte van de trein van Valkenburg naar de start van het Pieterpad (2 kilometer) is niet bewegwijzerd. Dit stukje van de route is te volgen met GPS en er is ook een omschrijving van dit gedeelte van de route beschikbaar. Heb je hier een vraag over? Misschien staat het antwoord hier tussen.

Download hier deel 1 en hier deel 2 van de GPX-route.

Wandelroute 34 kilometer

Starttijd: 07.45 uur vanuit Watersley  
Hoogtemeters: 290 hoogtemeters  
Verzorgingsposten: 4 
Bijzonderheden: de route bevat een treinreis van 14 minuten (treinticket niet inbegrepen) 

Hou je van een extra uitdaging? Kies er dan voor om bijna twee etappes* van het Pieterpad te lopen! Na de start op Watersley Sports & Talentpark loop je via de prachtige Kollenberg en het historische stadshart van Sittard naar station Sittard (4 km na de start). De trein brengt je in 14 minuten naar Station Maastricht. Daar begint de uitdaging pas echt. Je volgt vanaf Station Maastricht de Pieterpard markeringen van de 26e etappe. Al snel verlaat je Maastricht en loopt door het mooie afwisselende mergellandschap naar Valkenburg. Bij Strabeek, een gehuchtje bij Valkenburg, start de 25e etappe. De route kronkelt door velden en bossen, langs schilderachtige Limburgse vakwerkdorpjes. Na een stevig klimmetje word je geregeld getrakteerd op een prachtig vergezicht. Na 34 kilometer komt het prachtige klooster van Watersley in het zicht en dan ben je bijna bij de finish!  

Deze route is volledig gemarkeerd met de kenmerkende rood-wit markering van het Pieterpad.  

*Je loopt niet de volledige 26e etappe. De volledige 26e etappe gaat vanaf station Maastricht nog door naar de Pieterberg, het officiële eindpunt van het Pieterpad. Je bent vrij om ervoor te kiezen om de 26e etappe als geheel te doen. Dat is 8,5 kilometer langer. Totaal kom je dan op 42 kilometer (zie onder).

Download hier deel 1 en hier deel 2 van de GPX-route.

Wandelroute 42 kilometer

Starttijd: 06.30 uur vanaf Watersley  
Hoogtemeters: 420 hoogtemeters  
Verzorgingsposten: 4 
Bijzonderheden: de route bevat een treinreis van 14 minuten (treinticket niet inbegrepen). 

De ultieme uitdaging aangaan? Kies dan voor deze marathon-afstand. Je loopt dan de complete 25e en 26e etappe van het Pieterpad. Een pittige uitdaging! 

Na de start op Watersley Sports & Talentpark krijgen je kuiten gelijk een mooie warming-up als je het pad naar de Kollenberg inslaat. Na 2 kilometer gaat de weidse natuur over in bebouwing en al snel loop je door de prachtige oude stadskern van Sittard. Op het station Sittard (3,5 km na de start) neem je de trein naar Maastricht (14 minuten). Daar begint de uitdaging pas echt. Je volgt vanaf Station Maastricht de Pieterpard markeringen naar de Pieterberg, het échte officiële eindpunt van het Pieterpad, bij de ENCI-groeve. Daarna loop je verder over de Pieterberg en neemt uiteindelijk dezelfde weg weer terug naar station Maastricht. Al snel daarna verlaat je Maastricht en loop je dwars door afwisselende mergellandschap naar Valkenburg. Bij Strabeek, een gehuchtje bij Valkenburg, start de 25e etappe. De route kronkelt door velden en bossen, langs schilderachtige Limburgse vakwerkdorpjes. Na een stevig klimmetje word je geregeld getrakteerd op een prachtig vergezicht. Na 42 kilometer komt het prachtige klooster van Watersley in het zicht en dan ben je bijna bij de finish!  

Download hier deel 1 en hier deel 2 van de GPX-route.

AdobeStock_470832550.jpeg


Partners van Sport for Others

291