Wandelen

Wandelen

Lengte wandeling:        18 kilometer
Hoogteverschil:            1200 meter
Duur wandeling:           6-8 uur.
Moeilijkheidsgraad:      Gemiddeld. De ervaring van vorig jaar leert dat iedereen, van jong tot oud, binnen 6-8 uur de top heeft bereikt.
Begeleiding:                 De route wordt begeleid door ervaren gidsen van Ventoux Passion Nature

De Mont Ventoux mag dan vooral bekend staan als wielrenberg, ook voor wandelaars biedt deze speciale berg genoeg uitdaging! Het is een prachtige wandeling om vanuit Sault naar de top van deze Kale Berg te klimmen.

De wandeling start, net als de fiets- en hardlooproute vanaf het marktplein in Sault. Daarvandaan loopt de route eerst een stukje over het asfalt langs wijngaarden en lavendelvelden. Maar al snel gaat het off-road en wordt het klimmen geblazen. De route loopt door het bos, de ondergrond is typerend voor de Mont Ventoux: grindpaadjes met losliggende keien. Goed schoenwerk is heel belangrijk voor deze wandeling. Vergeet niet om je heen te kijken. hoe meer je stijgt, hoe sneller je ademhaling gaat, hoe meer je getrakteerd wordt op een prachtig uitzicht over de Provence. En elke stap is er weer een dichter bij de top.

Na zo’n 9 kilometer kruisen we de officiële asfaltweg weer, precies bij post twee. Tijd om even uit te rusten, tijd voor een drankje, een koekje of een stukje fruit. Er zijn bij deze post mobiele toiletten aanwezig.

Na een pauze is het tijd voor het tweede stuk van de wandeling.  Eerst nog door het bos, met her en der prachtige doorkijkjes over de omgeving. Na een tijdje afwisselend klimmen, dalen en weer klimmen bereik je de boomgrens. De typerende kale top van de Mont Ventoux komt in beeld. Buiten de beschutting van het bos gaat ieder voor zich op weg naar de finish. Vergis je niet: de top lijkt verder weg dan je denkt. En de wind kan je van alle kanten aanvallen. Maar kijk vooral ook om je heen, want het uitzicht (mits je niet letterlijk met je hoofd in de wolken loopt) is absoluut fantastisch. Misschien zie je de herder met zijn schaapskudde nog. En al ben je moe en zijn de laatste loodjes het zwaarst: je bent er bijna! Nog even volhouden!

Weerstation
 
233